Hoppa till innehållet

Alvestaglass tänker utanför glassboxen

Glassproduktionen ska tredubblas till 2020. Men kapital var inte det viktigaste när Alvestaglass öppnade upp för gräsrotsfinansiering.

”Vi fått 900 nya ambassadörer”, säger Richard Hertvig, delägare och vd.

SIKTAR HÖGT. ”Vi ska upp från 55 Mkr i omsättning till 150 på tre, fyra år och kände att det här var ett jäkligt bra sätt att göra det på”, berättar Dan Isaksson och Richard Hertvig.
SIKTAR HÖGT. ”Vi ska upp från 55 Mkr i omsättning till 150 på tre, fyra år och kände att det här var ett jäkligt bra sätt att göra det på”, berättar Dan Isaksson och Richard Hertvig.Bild: Björn Solfors

Proteinglass, veganglass, laktosfritt och ekologiskt. Alvestaglass har slagit sig in i 900 livsmedelsbutiker i Sverige genom att tänka utanför glassboxen.

”De stora aktörerna slåss om vem som säljer mest vaniljglass. Vi vill inte sälja flest liter, vi vill vara mest innovativa och som företag tjäna pengar”, säger Richard Hertvig, vd för Alvestaglass.

Av det skälet har externa investeringsföretag inte varit intressant, menar han. Risken är för stor att man har olika fokus.

”Riskkapitalister passar bättre för bolag som inte själva kommer vidare. Men det vi tänder på här är just att göra saker annorlunda, hitta på nya saker och driva verksamheten på vårt unika sätt”, säger Dan Isaksson, ansvarig för produktutvecklingen på Alvestaglass.

Alvestaglass har ett bra samarbete med banken och hade egentligen inget akut behov av kapital. När crowdfunding-idén kläcktes handlade drivkraften om andra saker.

”Framför allt var det ett marknadsstrategiskt beslut. Det var ett fantastiskt sätt att göra sig ännu mer publik och hamna på mångas läppar. De små aktieägarna är jätteviktiga, eftersom de är med och sprider ordet. Vi har en modern målgrupp där snacket i sociala medier är extremt effektivt”, säger Richard Hertvig.

Efter bara två veckors försäljning via plattformen Pepins tidigare i våras var kvoten fylld och 900 nya aktieägare hade stärkt kassan med 10 Mkr.

I samma veva såldes ytterligare 7 Mkr av de två ägarnas egna aktier. Samtidigt har en vassare styrelse satts ihop och målet är en börsnotering inom fem år.

”Det som sporrar mig är att vi nu fått 900 nya ambassadörer för Alvestaglass och vi ska se till att de gjort en bra investering. Det är en extra morot för oss. Tänk om de kan femdubbla sina pengar de kommande åren?”, säger Dan Isaksson.

Gasellföretaget räknar med att öka omsättningen från 44 Mkr till närmare 57 Mkr i år. Framåt 2020 ska den summan ha passerat 150 Mkr, enligt planen. Stora investeringar har redan gjorts i glassfabriken i Växjö, men det nytillkomna kapitalet är välkommet.

”Vi tillverkar 2,5 miljoner liter glass på den här linjen och när vi ökar till 7–8 miljoner liter glass behövs ett rörelsekapital. Många företag faller på det. Lagret ökar, antalet artiklar ökar, råvarumängden ökar. Vi behöver en säkerhet för att hålla skutan flytande och nu har vi fått det”, säger Richard Hertvig.

Under namnet Gelateria Di Alvesta tar företaget samtidigt ett nytt steg på glassmarknaden och satsar för första gången på pinn- och strutglassar genom ett samarbete med en italiensk gelatotillverkare.

”Marknaden för styckglassar är värd en miljard om året och vårt mål är att ta tio procent av den. Det är fullt realistiskt då marknaden mer eller mindre kontrolleras av GB i dag”, säger Richard Hertvig.

Samarbeten har även inletts med Häagen-Dazs och svenska Järnaglass och exporten ska öka till bland annat Nederländerna. Alvestaglass, som började som en enkel glassbar, siktar på att bli ett av Nordens största glassbolag.