Spring naar inhoud

Bestuur en organisatie

1.1 Bestuurssamenvatting

Vijfentwintig jaar groei

In 2019 vierden we ons vijfde lustrum. Hoewel we een toekomstgerichte organisatie zijn, was dat toch een moment om terug te blikken. Het waren 25 jaren van groei; niet alleen groei van studentenaantallen, maar ook groei van een (duurzame) organisatie, groei van de samenwerking in de regio, maar vooral ook: groei van onze identiteit, van keuzes maken en uitdragen waar je voor staat. En zelf groeiden we ook van trots. Trots op onze mensen en de resultaten die zij hebben behaald en trots op de woorden van minister Van Engelshoven bij de viering van dit lustrum: 

‘Ik ben hier ook omdat deze instelling voor mij symbool staat voor waar het beroepsonderwijs voor bedoeld is.’

Ambitie

Met onze vier beloften aan onze omgeving laten we zien dat we midden in de samenleving staan, dat we luisteren naar wat bedrijven nodig hebben; dat we onze studenten niet alleen een beroep willen leren, maar dat we ook brede vorming een prominente plek geven; dat we maatschappelijk en cultureel betrokken zijn in de regio. Dit jaar zijn we een slag dieper gegaan in onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We maken de omslag naar betekenisvol ondernemen, zowel in onze opleidingen als in onze bedrijfsvoering en ons werkgeverschap. Zo dragen we op onze manier bij aan het mooier maken van de wereld en geven dat door aan onze studenten. Niet wat moet, maar wat nodig is, is daarbij ons uitgangspunt. Onze ambitie ligt hoog, we zijn niet gauw tevreden. Dit leidt tot mooie vormen van onderwijs, gekoppeld aan maatschappelijke thema’s. En we gaan gezamenlijk met alle opleidingen op weg naar een CO2 vrij ROC! 

Waardering

We kregen het afgelopen jaar veel waardering voor onze manier van werken. Het studentenaantal groeide, bedrijven en ouder(s)/verzorger(s) spraken hun waardering uit en we stegen in de keuzegids. De inspectie gaf ons de beoordeling ‘goed’. Het meest blij zijn we met de waardering die onze studenten kregen. Waardering van bedrijven waar ze een baan kregen, volwassenen die in het zonnetje werden gezet omdat ze weer aan hun toekomst werken, allemaal toppers. Veel studenten werden in de pers genoemd, juist omdat ze een prestatie hadden geleverd die (ook) een maatschappelijke betekenis had, zoals de duurzame sloep, die meevoer in de actie tegen kinderkanker. En trots zijn we natuurlijk op onze student Haarverzorging, Esra van der Meer die de World skills behaalde en de minister mocht kappen voor Prinsjesdag. We vinden het een eer dat we in 2020 Skills the finals mede mogen organiseren: toppunt van vakmanschap!

Positie in de regio

Steeds meer zoeken we samen met anderen naar de beste manier om mensen op te leiden zodat het van waarde is voor henzelf, voor hun omgeving en voor de wereld. Daarbij gaat het er niet om wat wij kunnen bieden, maar wat voor hen het beste aanbod is, ook al ligt dat ergens anders. Meer dan ooit worden projecten in samenwerking uitgevoerd. Samenwerking met andere onderwijsinstellingen – waarbinnen de 25-jarige strategische alliantie met het Friesland College noemenswaardig is – maar ook met bedrijven, gemeenten en zorginstellingen.

We hebben een sterke positie in het volwassenenonderwijs en zijn in 2019 binnen het Startcollege gestart met een combinatie taallessen en beroepsopleiding voor statushouders om ze voor te bereiden op het opbouwen van een bestaan in Nederland.

Dialoog

Wij geven uitvoering aan de branchecode goed bestuur van de MBO-Raad, houden actief contact met ondernemingsraad en studentenraad en reflecteren met de Raad van Toezicht op ons eigen functioneren. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en stimuleren onze studenten en onze medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Binnen regels en afspraken en in dialoog met elkaar zoeken we de ruimte om te doen wat nodig is. Hierbij kiezen we niet altijd de makkelijkste weg en schromen niet om soms tegen de stroom in te roeien. Tegelijkertijd bewaken we altijd de kwaliteit en zorgen we voor financiële continuïteit. 

Het was een prachtig jaar, waarin we altijd de mens in zijn omgeving centraal hebben gesteld. 
Dank aan iedereen die deze weg met ons is gegaan!

College van Bestuur
Remco Meijerink
Alice Muller

Covid 19-virus

Dit voorjaar kregen we te maken met het corona virus dat in Nederland en de rest van de wereld snel om zich heen greep. Dit heeft grote gevolgen gehad voor ons sociale leven en ons werk.

Onze scholen moesten vrijwel volledig sluiten, medewerkers gingen vanuit huis werken en afstandsleren werd ineens de nieuwe standaard. Dit heeft veel gevraagd van medewerkers, van onze studenten en ook van onze partners waar we mee samenwerken. We zijn nu een nieuwe fase ingegaan waarin de scholen weer open zijn maar wel met restricties, de zogenaamde anderhalve meter school. Minder studenten in de klas, aangepaste roosters, nieuwe routings in gebouwen en docenten die verschillende vormen van onderwijs door elkaar geven. We zijn er trots op hoe iedereen zo goed mogelijk probeert om te gaan met deze nieuwe en soms lastige omstandigheden.

1.2. Profiel ROC Friese Poort

Kernwaarden

In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouder(s)/verzorger(s) of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn een inclusieve organisatie waar iedereen welkom is en wordt gezien. Bij ons wordt iedereen benaderd als persoon in zijn eigen context en in verbinding met de ander en zijn omgeving. De mens met al zijn talenten, die zich ontwikkelt en tot zijn recht komt in interactie met anderen. Vanuit ons christelijk gedachtegoed stimuleren we een open dialoog en oriëntatie op mens- en levensvisie. De kernwaarden betrokken en betrouwbaar zijn voor ons richtinggevend.

Manifest Christelijk onderwijs

Vanuit een open houding vormen we een waardengemeenschap die een betekenisvolle bijdrage levert aan de samenleving. In ons Manifest Christelijk onderwijs beschrijven we hoe we werken vanuit ons christelijk gedachtegoed. We stimuleren een open dialoog en oriëntatie op mens- en levensvisie. We zijn een inclusieve organisatie, waar iedereen zich welkom voelt en waar we met elkaar in gesprek gaan over alles dat het leven waardevol maakt. Daarbij staan we nadrukkelijk open voor andere religies en culturen. Diversiteit kan ons op vele terreinen inspireren en verrijken. In ontmoeting en gesprek, maar ook in onze bedrijfsvoering, door bijvoorbeeld diversiteit aan te brengen in ons docententeam. De volgende waarden zijn verbonden aan ons manifest: Moed, Verstandigheid, Empathie, Rechtvaardigheid, Rentmeesterschap en Solidariteit.

Beloften

In ons visiedocument: ‘Wendbaar onderwijs, Waardevolle mensen’, worden de volgende vier beloften aan studenten, medewerkers, ouder(s)/verzorger(s), decanen, bedrijven, en instellingen in de regio gedaan: 

  • Wij lopen voorop bij de ontwikkelingen in het werkveld; we sluiten aan bij de ontwikkelingen in het werkveld en geven in nauwe samenwerking met het werkveld en onze studenten toekomstbestendig onderwijs vorm, waarbij leren in de praktijk en in de school nauw verweven zijn. 
  • Wij garanderen dat studenten bij ons het beste uit zichzelf kunnen halen; elke student volgt een leerroute passend bij zijn/haar talenten en drijfveren. We bieden passende begeleiding en maatwerk en hebben aandacht voor brede (persoons)vorming.  
  • Wij zijn het opleidingsinstituut waar iedereen zich een leven lang kan ontwikkelen; we stimuleren en faciliteren onze studenten en medewerkers hiertoe en onderhouden bestendig contact met onze alumni en bedrijven (voor opleidingsdoeleinden).  

Wij verbinden ons aan de regio; we hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid in de regio en dragen deze uit door maatschappelijke activiteiten met lokale partijen te ontplooien. 

Organisatie

De rechtspersoon van ROC Friese Poort is de stichtingsvorm, opgericht in 1993 onder de naam Stichting voor Christelijk Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie Friesland/Flevoland.  

ROC Friese Poort kent sinds haar ontstaan een vestigingsstructuur; alle activiteiten worden verzorgd vanuit vestigingen in Drachten, Emmeloord/Urk, Leeuwarden/Dokkum en Sneek en aangestuurd door vestigingsdirecteuren. Dit zorgt voor een sterke regionale binding. 

ROC Friese Poort is 100% aandeelhouder van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen. De aandeelhouder wordt wettelijk vertegenwoordigd door het College van Bestuur van ROC Friese Poort. Binnen de besloten vennootschap is een statutair directeur benoemd, de directeur Bedrijfsopleidingen.  

Wij verzorgen voor ruim 15.000 studenten beroepsonderwijs. Ook voor ongeveer 3.000 medewerkers van bedrijven en instellingen verzorgen we (via ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen) een breed scala aan opleidingen en trainingen. Variërend van korte, intensieve trainingen op maat tot meerjarige opleidingen, individueel of groepsgewijs.  

Ons aanbod kent een breed scala aan opleidingen, dat in het kader van macrodoelmatigheid is afgestemd met andere aanbieders in de regio. 

De zeven vestigingsdirecteuren en de directeur Bedrijfsopleidingen vormen samen met het College van Bestuur de Directieraad. De bestuurlijke verantwoordelijkheid ligt bij het (tweehoofdige) College van Bestuur. Zij vormen een collegiaal bestuur en hebben een verdeling van aandachtsgebieden.  Het toezicht wordt uitgeoefend door de Raad van Toezicht. De branchecode Goed Bestuur van het mbo is vertaald in de statuten, het reglement Raad van Toezicht en het bestuursreglement. Binnen de vestigingen wordt gewerkt in onderwijsteams, die worden aangestuurd door opleidingsmanagers. Ten behoeve van team- en vestigingsoverstijgende samenwerking en aansluiting bij het werkveld, zijn er domeinen ingericht. Opleidingsmanagers binnen hetzelfde domein, maar van verschillende vestigingen komen hierin samen. De ondersteuning aan de onderwijsteams (door stafdiensten) is deels op instellingsniveau en deels binnen de vestigingen georganiseerd.

Besturingsfilosofie

Het werken binnen ROC Friese Poort is gestoeld op onze besturingsfilosofie waarin drie uitgangspunten centraal staan: 

  • Een principe gestuurde organisatie; regels worden tot een minimum beperkt. 
  • Professionele ruimte; teams hebben de ruimte om op eigen wijze uitvoering te geven aan het beleid binnen gezamenlijk vastgestelde kaders. We zijn open en transparant naar elkaar en sturen daar waar het nodig is.
  • Samenwerking tussen lijn en staf; opdrachtgeverschap van teams; integrale samenwerking gebaseerd op wederzijds vertrouwen. 

Wij kennen een cultuur van leren en ontwikkelen, van waarderen wat goed gaat en van elkaar verder brengen bij het waarmaken van onze ambities.

Dialoog en verantwoording

Het waarmaken van onze beloften kan alleen met de mensen om ons heen. In gesprekken met bedrijven en instellingen, gemeenten, ouder(s)/verzorger(s), (potentiële) studenten, onderwijsinstellingen en eigen medewerkers wordt het onderwijs vormgegeven en continu verbeterd. 

Bijzonder hierin is de samenwerking met het Friesland College. Al 25 jaar vindt afstemming plaats over onder meer het opleidingenaanbod. In 2019 zijn afspraken gemaakt over verdere samenwerking op het gebied van zorgopleidingen, internationalisering en informatiemanagement. 

Gesprekken met samenwerkingspartners vinden plaats binnen alle niveaus van de organisatie. In deze gesprekken wordt ook verantwoording afgelegd. Formeel vindt verantwoording plaats aan het Ministerie en de Inspectie van het onderwijs en aan samenwerkingspartners en omgeving middels dit geïntegreerd jaardocument.

Waardering

We zijn voortdurend in gesprek over de kwaliteit van ons onderwijs en voeren onderzoeken uit om de kwaliteit scherp in beeld te brengen. We sluiten hierbij zoveel mogelijk aan bij landelijke onderzoeken onder (oud) studenten, medewerkers en bedrijven. Eigen onderzoek voeren we uit onder ouder(s)/verzorger(s) en studenten passend onderwijs.

Volgend hoofdstuk: Beleid en uitvoering