Spring naar inhoud

Beleid en uitvoering

2.1. Thema van het jaar - ‘Wendbaar onderwijs – waardevolle mensen’

Toen we in 2017 in ons nieuwe visiedocument ‘Wendbaar onderwijs en waardevolle mensen’ als centrale uitgangspunten benoemden, hadden we niet kunnen vermoeden van hoe groot belang deze zouden zijn in 2020.  Drie jaar hebben we hard gewerkt om onze beloften waar te maken.  Veranderingen zijn doorgevoerd op het terrein van hybride en blended onderwijs, flexibilisering, professionele ruimte voor de teams, eigen regie op je loopbaan - zowel voor studenten als voor medewerkers - en digitalisering. De situatie in de wereld om ons heen speelde daarbij een grote rol: wendbaar ben je als je snel kunt inspelen op veranderingen.  

In 2018 spraken we van een sprong voorwaarts, in 2019 van een verdieping, en in 2020 kunnen we zeggen dat de situatie ons de mogelijkheid bood om te versnellen:

  • De digitalisering door inzet van onder meer Office365 werd versneld ingevoerd;
  • Blended learning kreeg een extra impuls vanwege het verplichte onderwijs op afstand;
  • De professionele ruimte voor de teams gaf een impuls aan innovatie en creatieve oplossingen voor bijvoorbeeld BPV en examinering;
  • Facilitaire ontwikkelingen, zoals het meten van CO2-waarden in de lokalen, maakten dat we voorop liepen in de maatregelen in verband met corona.

Wendbaar onderwijs

Digitalisering

De invoering van Office 365 was inmiddels al ver doorgevoerd. In 2019 werd al door 13.000 medewerkers en studenten gebruik gemaakt van MS Teams, in 2020 waren dat er 14.000. Dat betekent dat vrijwel al onze studenten en medewerkers gebruik maken van MS Teams, en daardoor – ook op afstand – goede faciliteiten hebben om samen te werken. Uit (extra) onderzoek dat we hebben uitgevoerd onder docenten, blijkt dat docenten tevreden zijn over de faciliteiten en ondersteuning bij online onderwijs. 

Blended learning

We hebben de afgelopen jaren ingezet op de ontwikkeling van blended learning (een mix van fysiek en online onderwijs) en waren daardoor al ver op weg met de mogelijkheden voor onderwijs op afstand. Wat hierbij heeft geholpen is dat er per team een i-coach is, een docent die andere docenten ondersteunt bij de techniek en didactiek van het afstandsleren. Het team FP Design heeft de FP-C@mpus ingericht; een Netflix-achtige omgeving voor online onderwijs. In een online leercatalogus wordt digitale content beschikbaar gesteld aan studenten. Er is maatwerk per opleiding of onderwijsprogramma. 

BPV

De Beroepspraktijk Vorming (BPV) vormt een knelpunt in corona-tijd. De verschillen per sector zijn groot. In bijvoorbeeld de horeca is de BPV sterk teruggelopen. We hebben hier een oplossing voor gezocht door alternatieve stageplaatsen te zoeken en de focus minder te richten op uren, maar meer op beheersing van werkprocessen. We zijn blij met de subsidieregeling van de provincie Fryslân om ondernemingen en organisaties te stimuleren om een veilige stageplaats aan te bieden aan studenten van het Praktijk Onderwijs, Voortgezet Speciaal Onderwijs, mbo, hbo en wo. 

Voor internationale BPV gebeurde wat voor onmogelijk werd gehouden: de grenzen gingen dicht. Een grootscheepse operatie moest worden opgezet om 86 studenten uit de hele wereld veilig terug naar huis te halen.

Examinering / diplomering

De examinering heeft in zeker 95% van de gevallen doorgang gevonden. Wel heeft de examinering aanpassingen gevraagd, waarbij nooit is getornd aan de kwaliteit van de examens. Voor de diplomering zijn vanuit de teams creatieve oplossingen bedacht om er toch voor de studenten een feest van te maken. Centraal werd dit ondersteund met een feestelijk diplomapakket.

Facilitair

Al voor de corona-periode hebben we het gebruik van CO2 meters ingevoerd in de school. Facilitaire medewerkers beschikken over mobiele meters waarmee de CO2 waarde in de lokalen in de gaten gehouden kan worden. Als grenswaarde wordt hierbij een strengere norm aangehouden dan de norm die door het RIVM wordt gehanteerd. Ook hebben we al voordat het verplicht werd het dragen van mondkapjes ingevoerd in de verkeersgebieden in de school, omdat daar niet altijd de 1,5 meter-regel kan worden aangehouden en ook de CO2 waarden in die gebieden vaak wat hoger liggen.

Uitgelicht

  • BPV De opleidingen Podium- en Evenemententechniek en AV-Productie hebben gezamenlijk een professionele streamingstudio opgezet, als alternatief voor de BPV en als dienst voor het hele ROC. Hiermee is het mogelijk om in de studio een professionele livestream op te zetten met de technische ondersteuning van de studenten. De livestream is in te zetten voor allerlei online activiteiten zoals ouderavonden, (gast)colleges, BPV-terugkomdagen of vrijdagmiddagborrels.
  • Internationalisering Het stilzetten van de internationale reisbewegingen heeft er niet toe geleid dat onze studenten geen internationale ervaringen meer opdoen. Het bood zelfs de kans om internationalisering te verbreden. Online staat de wereld open! Studenten Ondernemer Retail uit Emmeloord presenteerden online hun ondernemingen aan Finse studenten. Studenten werden zo enthousiast dat een online vervolg werd gepland om het succes van hun ondernemingen te volgen. In Leeuwarden werd een jaarlijkse internationale studenten- en docentenuitwisseling omgezet naar een international classroom, waarbij onze studenten Retail samen met Finse studenten samenwerkten aan een businesscase.
  • Examinering Horeca Met name voor de horecaopleidingen vroegen de examens om aanpassingen. Zo werden in kleine groepjes (wijn)proeverijen op school georganiseerd en er werd gekookt zonder gasten. De examencommissie hield toezicht op de gewijzigde examenvormen om de kwaliteit van de examens en het diploma te borgen. De aanwezigheid van een examencoördinator in de teams maakt dat de kwaliteitsborging van examinering – ook in moeilijke situaties – bij iedereen goed op het netvlies staat.
  • Diplomering Sneek Ruim driehonderdvijftig studenten van verschillende opleidingen in Sneek hebben in een drive-in hun diploma in ontvangst genomen. Elk uur was er een diploma-uitreiking voor een klas. Met de auto reden de studenten het schoolplein bij ROC Friese Poort aan de Harste op. Het was een écht feest met een DJ, versiering en borrelnootjes.

Waardevolle mensen

Persoonlijke aandacht staat al sinds jaar en dag hoog bij ons in het vaandel. We hebben op dit terrein een sterke basis. Corona vroeg om extra aandacht. Er zijn facilitaire zaken voor studenten en medewerkers beschikbaar gesteld en we hebben geprobeerd zoveel mogelijk met elkaar verbonden te blijven. Vele creatieve oplossingen zijn hiervoor gevonden, bijvoorbeeld door huisbezoek van studenten en inzet van online activiteiten voor medewerkers. 

Veel aandacht hebben we besteed aan de communicatie rondom de corona-maatregelen. Er zijn uitgangspunten benoemd voor het werken tijdens corona. Punten als veiligheid, verbondenheid, maatregelen, beloftes aan studenten en ouders zijn hier uitgebreid in beschreven. Er zijn filmpjes gemaakt over de corona-maatregelen en regelmatig is een corona-update uitgegeven. Positief nieuws in tijden van corona werd gedeeld. 

We hebben extra enquêtes gehouden onder studenten en docenten om goed geïnformeerd te blijven over hun welbevinden. Door het Rijk zijn middelen beschikbaar gesteld voor extra activiteiten om studenten te begeleiden en ondersteunen.

Uitgelicht

  • Blijf in Balans weken Duurzame inzetbaarheid en werkplezier zijn belangrijk om als medewerker gemotiveerd en met plezier aan het werk te blijven. Corona doet een extra beroep op de inzetbaarheid. Met de ‘Blijf in balans’ weken (16 t/m 27 november 2020) hebben we extra aandacht besteed aan thema’s als gezond thuiswerken, mentale balans en voeding en leefstijl. In samenwerking met externen zijn diverse webinars en workshops georganiseerd, waar iedere medewerker een eigen keuze uit kon maken.
  • Bus Leeuwarden In een busje bezoeken een decaan en een schoolmaatschappelijk werker van de vestiging Leeuwarden/Dokkum studenten die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. De bus wordt voor verschillende doeleinden ingezet. Van het maken van een opleidingskeuze tot extra hulp aan studenten. Persoonlijk, bij de studie of stage. De reacties zijn heel positief, zowel de studenten als de ouders/verzorgers waarderen het erg. 

2.2 Belangrijke beleidsontwikkelingen

2.2.1. Inbedding beleidsontwikkelingen vorig jaar

De belangrijkste beleidsontwikkelingen van 2019 zijn ingebed in de organisatie en krijgen een duurzaam vervolg. Het ging om de volgende punten:

  1. Hybride, flexibel en blended onderwijs;
  2. Zorg voor mens en omgeving;
  3. Digitale wendbaarheid, weerbaarheid en identiteit.

1. Hybride, flexibel en blended onderwijs

Hybride leren is steeds meer een vanzelfsprekendheid geworden. Hierbij wordt samen met het werkveld gekeken op welke wijze  authentieke praktijksituaties kunnen worden ingebed in het leerproces van studenten. Er is een werkmodel hybride onderwijs opgesteld dat teams helpt om dit vorm te geven in co-creatie met het werkveld. Een tweede ontwikkeling heeft betrekking op blended onderwijs, dit heeft mede door de situatie rondom corona een enorme vlucht genomen. Studenten leren door middel van een combinatie van klassikaal en on-line lesmethoden. Beide ontwikkelingen hangen nauw samen met de flexibilisering van het onderwijs waarbij de wijze waarop onderwijs wordt georganiseerd en aangeboden beter aansluit op een diversiteit aan studenten en de veranderende vraag naar onderwijs. Hybride, flexibel en blended onderwijs zijn daarmee samenhangende begrippen en een belangrijk thema binnen de kwaliteitsagenda. Diverse projecten, waaronder FP Design worden uit de kwaliteitsgelden bekostigd.

Uitgelicht

  • TOLO In oktober 2020 is de eerste groep studenten ToLo (Toekomst in Logistiek) gestart binnen een nieuw ontwikkelde bedrijfsschool bij Hoekstra Transport samen met de branchevertegenwoordiging vanuit Stichting Logistiek en Transport, reïntegratiebedrijf JoopWerkt, Dinkla verkeersopleidingen. ToLo staat voor praktijkgericht onderwijs dat aansluit bij de behoeftes in de logistieke sector en is ontwikkeld om de tekorten aan vakkrachten in de logistieke sector tegen te gaan. 
  • Curriculumontwikkeling Cambuur Binnen de nieuw te bouwen locatie in het Cambuurstadion gaan verschillende beroepsopleidingen (uiterlijke verzorging, economie & administratie, handel & ondernemerschap en entree) een gezamenlijk onderwijsconcept aanbieden. Thema’s als ondernemerschap en hospitality hebben een plek in elke opleiding. In een pilot gaan de opleidingen gezamenlijk een aantal keuzedelen aanbieden. Deze keuzedelen worden aangeboden in For Real - de proeftuin voor het toekomstige concept in het Cambuurstadion - in het winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden.

2. Zorg voor mens en omgeving

We zijn een toegankelijke instelling, waar iedereen welkom is. We zorgen ervoor dat niemand aan de kant staat, of het nu gaat om diversiteit in religie, cultuur, gender, leeftijd of geaardheid. Deze diversiteit van onze groep studenten zorgt ervoor dat we elkaar verrijken en inspireren. We hebben aandacht voor elkaar en voor de aarde waarop we leven. Het practoraat Brede vorming speelt een belangrijke rol in het bespreekbaar maken van actuele onderwerpen en diversiteit. Aan alle teams zijn hiervoor handreikingen geleverd.

Uitgelicht

  • Teezr Een van de praktische instrumenten die het practoraat Brede vorming heeft opgeleverd is Teezr. Docenten en studenten kunnen op deze website terecht voor pittige vragen en stellingen die oproepen tot (zelf)reflectie. De website speelt in op de actualiteit. De website is gemaakt door studenten IT van de vestiging Emmeloord/Urk.
  • Anders werken, anders reizen In 2019 hebben we de ambitie uitgesproken dat onze organisatie in 2030 100% CO2neutraal moet zijn. Door corona en de plotselinge omschakeling naar online onderwijs en thuiswerken, is de bewustwording over noodzakelijk reizen voor het werk drastisch veranderd. Dit besef, dat we met minder reizen goed kunnen functioneren, willen we vasthouden en versterken. Hiervoor is het plan Anders werken, anders reizen opgesteld met als doel om in 2022 de CO2-uitstoot van ons woon-werkverkeer en zakelijk verkeer met respectievelijk minimaal 5% en 2% te laten afnemen.

3. Digitale wendbaarheid, weerbaarheid en identiteit

De digitale wendbaarheid is in een stroomversnelling gekomen. De investeringen van afgelopen jaren in O365, gebruik van MS Teams, trainen van onderwijsteams en het i-coach netwerk bleken zeer waardevol voor de onderwijsteams. Tijdens de eerste lockdown in maart bleek dat we snel konden omschakelen naar online onderwijs. We hadden alle ingrediënten in huis om online onderwijs en digitale didactiek (versneld) vorm te geven. De afdeling Informatiemanagement/ICT noemt het afgelopen jaar wel ‘De Gouden eeuw’. Zij heeft veel kunnen betekenen voor een veel snellere invoering van de digitalisering dan verwacht. 

Uitgelicht

  • Capture the Flag Digitale weerbaarheid vraagt in tijden van online werken (nog) meer aandacht. Het practoraat organiseerde diverse activiteiten, workshops, publiceerde artikelen en zelfs een podcast. Bijzonder was het evenement ‘Capture the Flag’. Doel van dit evenement is om systemen te hacken en zoveel mogelijk ‘flags’ te veroveren. Studenten van de opleidingen IT strijden tegen elkaar op de verschillende vestigingen. “Ethisch hacken betekent dat studenten hun kennis en vaardigheden inzetten om de wereld veiliger te maken. We geven ze praktische handvatten waarmee ze later hun eigen bedrijf of werkgever kunnen beschermen,” legt practor Renze Tjoelker  uit.

2.2.2. Beleidsontwikkelingen 2020

De veranderingen die in gang waren gezet naar meer ruimte voor maatwerk, inbedding van brede vorming in het onderwijs, cocreatie met het bedrijfsleven, digitalisering en hybride en blended onderwijs zijn inmiddels zo stevig verankerd, dat we daar in 2020 goed op konden voortbouwen. 

Een aantal zaken heeft bijzondere aandacht gekregen:

  1. Flexibilisering
  2. Sterk werkgeversmerk
  3. Gelijke kansen

Met de keuze voor deze drie aandachtsgebieden zijn ook twee thema’s uit de Kwaliteitsagenda extra uitgelicht. In onze kwaliteitsagenda “Wendbaar onderwijs, waardevolle mensen 2019-2022” hebben we voor vier jaar de volgende thema’s gekozen: wendbaar onderwijs, brede vorming, gelijke kansen en jongeren in kwetsbare situaties, leven lang ontwikkelen. 

1. Flexibilisering

We kennen een diversiteit in onze doelgroepen (jongeren, volwassenen, werkenden, voltijd- en deeltijdstudenten) en we stemmen ons onderwijs steeds meer af op het werkveld (leven lang ontwikkelen, hybride onderwijs, keuzedelen, certificaten, cross-overs). Deze ontwikkelingen vragen een verdere flexibilisering van ons onderwijs, waarbij de leervraag en de leerbehoefte van de student leidend zijn voor de organisatie van het onderwijs. We zien in onze organisatie mooie initiatieven die zich richten op flexibel onderwijs. In het Programmaplan flexibel onderwijs wordt beschreven hoe we ROC Friese Poort breed de flexibilisering kunnen vormgeven. Er worden gezamenlijke kaders en uitgangspunten geformuleerd voor ons flexibel onderwijs. De volgende definitie is gekozen:

“Flexibel onderwijs is onderwijs dat door de wijze waarop het is ingericht en georganiseerd, in staat is zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden (diversiteit doelgroep, behoefte werkveld, team en organisatie). Het biedt daartoe verschillende mogelijkheden in het wat, waar, wanneer en hoe er geleerd wordt, leidend tot een erkend diploma of certificaat.”

Uitgelicht

  • Bijgestelde onderwijsvisie Onze onderwijsvisie, gestoeld op de pijlers Vakmanschap en Brede Vorming, blijft onverminderd van kracht.  De wijze waarop we uitvoering geven aan deze onderwijsvisie, is aangepast aan verdere flexibilisering. Zo wordt meer aandacht gegeven aan een modulair opleidingenaanbod, een persoonlijke leerroute en een persoonlijk portfolio. 
  • OntwerpFBRK Begin 2020 zijn binnen onze creatieve opleidingen de contouren van de OntwerpFBRK opgezet: een nieuw en flexibel onderwijsconcept waarbij de student zijn of haar eigen gewenste leerroute kan kiezen en vormgeven. Studenten in de OntwerpFBRK werken aan hun creatieve skills én geven hun studie creatief vorm. Ze bepalen zelf wat ze willen leren. Ze schrijven zich in voor één opleiding, maar krijgen alle ruimte om zijwegen te verkennen, dat ze hun creativiteit in de volle breedte kunnen ontwikkelen. De OntwerpFBRK is een krachtig voorbeeld van een project dat kan dienen als proeftuin voor flexibel onderwijs.

2. Sterk werkgeversmerk

De belofte aan onze studenten, dat ze de mogelijkheid krijgen het beste uit zichzelf te halen, geldt ook voor onze werknemers. We willen dat onze mensen hun werk goed kunnen doen, met plezier en met mogelijkheden om zichzelf optimaal te ontwikkelen. We helpen ze hierbij met het programma VER (Verrijking door Eigen Regie). VER moedigt mensen aan om te leren en ontdekken in elke richting die men wil (verbreden, verdiepen, verrijken). Leren doe je niet alleen in een studie of cursus. Je leert ook van bijzondere ervaringen, van successen en van tegenslagen. 

We dragen zorg voor een professionele begeleiding van medewerkers van wie het dienstverband eindigt bij ROC Friese Poort en een beroep doen op de WW.

Trots zijn we op de score voor ‘werkgeverschap’ in het landelijke medewerkersonderzoek van 2020. We zijn van een 7,0 naar een 7,6 gestegen. Op basis van een bovengemiddelde werkgeversscore hebben we het keurmerk ‘World-class Workplace’ ontvangen. De score is gebaseerd op zes elementen: werkgeverschap, organisatietrots, organisatierichting, waardering, werktrots en het benutten van talent.

Uitgelicht

  • Huis van werkvermogen Werkvermogen is de mate waarin iemand in staat is om zijn werk uit te voeren.  Nu, maar ook in de toekomst.  Werkvermogen hangt nauw samen met duurzame inzetbaarheid en bestaat uit verschillende factoren. Op een aantal van die factoren, zoals gezondheid, ontwikkeling en drijfveren, hebben medewerkers grotendeels zelf invloed. Andere factoren, zoals werkomstandigheden worden beïnvloed door medewerker en werkgever. Om het werkvermogen inzichtelijk te maken, maken we gebruik van het Huis van werkvermogen.  De verdiepingen van dit huis staan voor de factoren die het werkvermogen kunnen beïnvloeden. Het dak vormt het werkvermogen. Hoe steviger de verdiepingen zijn, hoe beter het dak op het huis ligt. Het Huis van werkvermogen vormt de leidraad bij de jaargesprekken.
  • Medisch onderzoek Diverse activiteiten worden uitgevoerd in het kader van het plan ‘van werkdruk naar werkplezier’. Nieuw is dat iedereen de gelegenheid wordt geboden preventief medisch onderzoek te laten doen. In combinatie met het medewerkerstevredenheidsonderzoek voldoen we hiermee aan de verplichting om de psychosociale veiligheid van medewerkers te onderzoeken.

3. Gelijke kansen

Persoonlijke begeleiding hebben we hoog in het vaandel staan. Door begeleiding op maat willen we iedere student dezelfde kansen geven. In het kader van Passend onderwijs kan gespecialiseerde ondersteuning geboden worden aan studenten met een beperking. Bijzondere aandacht is er voor studenten met een leer- of taalachterstand. Daarnaast proberen we de overstap tussen onderwijsvormen en tussen opleidingen voor elke student zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Gefinancierd vanuit de Kwaliteitsagenda zijn in 2020 een aantal projecten ontwikkeld. 

Uitgelicht

  • Startcollege In 2020 is het startcollege verder ontwikkeld aan de hand van de drie leerroutes van de nieuwe inburgeringswet die naar verwachting in januari 2022 van kracht wordt. In 2020 hebben we samenwerking gezocht met het Friesland College, Vluchtelingenwerk, Stavoor en andere welzijnsorganisaties, om gezamenlijk te komen tot een aantrekkelijk totaalpakket voor de inburgeraar, waarin niet alleen ingezet wordt op het aanleren van de taal, maar ook op actieve participatie. 
  • Sprint mbo We zijn in september 2020 gestart met een onderwijsprogramma voor jongeren die in havo 4 met het profiel Economie en Maatschappij (EM) uitvallen. Binnen dit profiel is de uitval het hoogst. Het is een tweejarig programma op mbo niveau 4, een zogenoemde ‘Sprint mbo’-opleiding. Het idee voor het onderwijsprogramma is ontstaan uit gesprekken met het Dockinga College, het OSG Sevenwolden en de NHL Stenden Hogeschool. Tijdens de tweejarige opleiding kunnen studenten op de locatie in Leeuwarden de praktijkgerichte opleidingen manager retail of medewerker marketing en communicatie volgen. 

2.3 Resultaten 2020

2.3.1. Basis op orde

De situatie rond corona maakte ons – meer dan alle onderzoeken zouden kunnen doen – duidelijk dat onze basis op orde is. Zo’n bijzondere situatie kun je goed aan als je sterke onderwijsteams hebt, goede faciliteiten, een financieel gezonde organisatie, een sterke kwaliteitscultuur en betrokken en bevlogen medewerkers. De wijze waarop wij de corona-maatregelen met elkaar hebben opgepakt, geeft ons de beste erkenning dat we een kwalitatief sterke en daardoor wendbare organisatie zijn. 

Maar ook op andere wijze hebben we die erkenning gekregen, bijvoorbeeld:

Medewerkers
Trots zijn we op de waardering door medewerkers. Tevreden, dat is wat het cijfer 7,6 aangeeft als uitkomst op het landelijk medewerkersonderzoek. Zowel de betrokkenheid als de bevlogenheid van onze medewerkers zijn gestegen. Over de hele linie heen zien we een positieve waardering waar we als organisatie trots op mogen zijn. 

Studenten en ouders
Uit de JOB-monitor van 2019-2020 blijkt dat het cijfer dat onze studenten geven voor de school (6,7) en voor de opleidingen (6,8), beide boven het landelijk gemiddelde liggen. Ook ouders van eerstejaars studenten geven in 2020 een goede waardering voor onze school. (7,1).

Keuzegids
In de Keuzegids Mbo 2021 hebben achttien opleidingen van ROC Friese Poort het predicaat Topopleiding 2021 gekregen. Het gaat hierbij om opleidingen op het gebied van horeca, zorg, administratie, hout en restauratie, meubel en interieurbouw en ICT. In de totale lijst van ROC’s bekleedt ROC Friese Poort de tweede plaats van grote ROC’s in Nederland. We zien hierin dat onze kwaliteit wordt herkend door ouders, (aankomende) studenten, bedrijven en onderwijsinspectie.

Voor een overzicht van de kengetallen van onze basiskwaliteit: zie 1.2.

Wendbare randvoorwaarden

Het onderwijs wordt steeds meer aangeboden in een omgeving, die past bij onze visie op hybride leren: in de reële beroepscontext. Op al onze locaties zijn randvoorwaarden, zoals toegankelijkheid in het ROC Friese Poort-systeem goed geregeld. Ook leren op afstand heeft hierin een plek. 
De maatregelen rondom corona hebben veel inspanningen gevraagd van onze facilitaire medewerkers voor wat betreft het ‘1,5 meter-onderwijs’ en roostermakers voor wat betreft het aanpassen van de roosters aan het online onderwijs. 

Wij investeren in professionalisering. Een deel van de middelen Kwaliteitsagenda is hiervoor ingezet. Binnen de Friese Poort Academie zijn ruim 1000 scholingstrajecten uitgevoerd. In 2020 is naast de reguliere scholingstrajecten ook vooral ingezet op training van online didactische vaardigheden.

Inzet extra middelen 

In 2020 is ongeveer € 700.000 aan beleidsgelden ingezet voor bijzondere ROC Friese Poort brede projecten, aansluitend bij de visie. Projecten die hier onder meer uit zijn gefinancierd:

  • Cybersecurity (Practoraat Digitale weerbaarheid)
  • Skills The Finals
  • Verbetering administratieve processen, zoals examinering en aanmelding
  • Werving docenten techniek

Ook de extra middelen uit de Kwaliteitsagenda, zijn – voor zover de regelgeving dat toelaat – ingezet voor de uitvoering van ons beleid. Speerpunten zijn hierbij hybride leren, brede vorming, jongeren in kwetsbare situaties en leven lang leren. In 2020 zijn veel projecten in gang gezet in het kader van deze Kwaliteitsagenda. (zie bijlage 1)

2.3.2. Resultaten op de vier beloften

Belofte 1 – Wij lopen voorop bij de ontwikkelingen in het werkveld

In al onze opleidingen lopen wij voorop bij ontwikkelingen in het beroepenveld. Wij weten wat binnen ons beroepenveld speelt en kennen de ontwikkelingen daarbinnen. Het leren in de praktijk en in school zijn steeds meer met elkaar verweven. 

Doelstellingen:

  1. Het bedrijfsleven is tevreden over de kennis van ROC Friese Poort met betrekking tot de ontwikkelingen in het werkveld.Het bedrijfsleven scoort een 3.0 of hoger op een 4-puntschaal. 

Onze eigen tweejaarlijkse BPV-monitor vindt weer plaats in het voorjaar van 2021. 

Uit de jaarlijkse landelijke BPV-monitor van 2020 blijkt dat we met een 3.1 stabiel boven onze norm scoren. De verdere ontwikkeling van hybride leren, de gesprekken in de Onderwijs Advies Raden en de intensieve contacten in het kader van de stages dragen hieraan bij.  

  1. Het bedrijfsleven is tevreden over de aansluiting praktijk en theorie. Het bedrijfsleven scoort een 3.0 of hoger (4 puntschaal). 

Het landelijk onderzoek laat een stabiele score zien van 3.0. 84% van de praktijkopleiders van de onderzochte BPV-bedrijven geeft aan dat zij tevreden zijn over de samenwerking tussen de opleiding en het leerbedrijf. De sterke verbinding met het werkveld maakt dat in deze corona-tijd samen oplossingen worden gezocht voor de problematiek rondom stages en het opdoen van praktijkervaring. Ons werkveld denkt actief mee en neemt ook verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld door het aanpassen van stageopdrachten, een andere vormgeving van de begeleiding of het verbreden van de stagemogelijkheden.

Uitgelicht:

  • Uitbreiding erkenning stagebedrijf Voor Sekurit Beveiliging is het beveiligen van evenementen een belangrijke tak van sport. Op heel korte termijn werd in samenwerking met SBB de erkenning uitgebreid naar andere sectoren. Hierdoor kon een aantal studenten van de vestiging Leeuwarden/Dokkum, opleiding Beveiliging, dit schooljaar toch verder met hun opleiding.. “Hoe dit bedrijf inspringt op de problemen door de corona-crisis is echt fantastisch”, vindt de adviseur van SBB. “Dit bedrijf begrijpt dat we mbo-studenten nu niet aan hun lot mogen overlaten. Dat zou niet goed zijn voor de stagiair, maar ook niet voor de toekomst van de branche.”
  • Keuzedelen en certificering De ontwikkeling van opleidingen, keuzedelen en cross-overs in samenwerking met het bedrijfsleven is in 2020 onverminderd doorgegaan. Enkele voorbeelden:
  • Start nieuwe opleiding Junior Business Controller In 2020 is in Drachten gestart met een nieuwe opleiding: Junior Business Controller. De nieuwe opleiding sluit beter aan bij de actuele praktijk van de financiële wereld: de opleiding Junior Business Controller heeft namelijk facetten uit verschillende domeinen: juridisch, IT, logistiek en administratief. De opleiding verhoogt niet alleen de kansen voor studenten op de arbeidsmarkt, maar voorziet ook in een doorlopende leerlijn naar het hbo. De nieuwe opleiding is ontwikkeld samen met het bedrijfsleven, hbo’ers en alumni van ROC Friese Poort. In de Keuzegids 2021 is deze opleiding als top-opleiding beoordeeld!
  • Keuzedeel Barbier In 2020 is de eerste groep studenten geslaagd voor het keuzedeel Barbier. Het keuzedeel richt zich op het uitvoeren van specifieke elementen van een barbierbehandeling zoals het trimmen van baard, sik en snor, het knippen van een volle baard, het scheren van gezichtshaar, naast het knippen, snijden en föhnen van een klassiek herencoupe. Met het keuzedeel sluiten de opleidingen haarverzorging nog meer aan bij de wens en vraag vanuit het werkveld en wordt het arbeidsmarktperspectief voor de studenten vergroot. 

Belofte 2 – wij garanderen dat studenten bij ons het beste uit zichzelf kunnen halen

Iedere student volgt een leerroute passend bij zijn of haar talenten en drijfveren. We stimuleren en inspireren de student om het beste uit zichzelf te halen en bieden daarbij intensieve begeleiding en maatwerk. Daarbij geven we studenten meer mee dan wat vanuit beroepsvorming vereist is. 

Doelstellingen

  1. ROC Friese Poort wordt door studenten en ouders ervaren als een ‘waardengemeenschap’ waar op een aansprekende wijze het gesprek wordt gevoerd over waarden en (beroeps)ethiek. 

De JOB-score gaf in het voorjaar van 2020 een lagere uitkomst dan in 2018. (score daalde van 3.8 naar 3.4). Tegelijkertijd bleek uit ons onderzoek (Blikvanger) dat de meeste teams een rijke schakering aan activiteiten hebben waarin zij aandacht geven aan brede vorming. Dit was voor ons mede aanleiding om het concept van brede vorming beter onder de aandacht te brengen. In het najaar is een inmiddels landelijk zeer gewaardeerde campagne gestart met als belofte dat je bij ROC Friese Poort volop werkt aan persoonlijke skills zodat je als vakman kunt uitblinken. 

De tweejaarlijkse enquête onder ouders van ouderejaars is in verband met corona uitgesteld.

Uitgelicht

  • Persoonlijke ontwikkeling is ook een vak De wervingscampagne heeft het afgelopen jaar brede vorming als basis gehad.  Motto van de campagne was “Persoonlijke ontwikkeling is ook een vak”, omdat goed zijn in je werk meer vraagt dan kennis en vaardigheden. Het gaat er ook om wie jij bent als persoon en hoe je in het leven staat; of je kunt omgaan met fouten en tegenslagen, weet wanneer je je mening moet geven of juist even je mond moet houden, of je weet wat je waard bent. 
  • Voucherregeling brede vorming Onze studenten kunnen sinds september 2020 geld krijgen voor de uitvoering van initiatieven die van betekenis zijn voor de samenleving of hun persoonlijke ontwikkeling. Met de voucherregeling stimuleren we studenten om zelf initiatieven te ontplooien, omdat we de persoonsvorming van onze studenten net zo belangrijk vinden als het leren van een vak
  1. Studenten zijn tevreden over begeleiding en maatwerk. Studenten scoren een 3,7 of hoger (5-puntschaal). 

In de JOB-monitor van 2020 is de waardering voor de begeleiding gelijk gebleven (3,4). Landelijk is er sprake van een dalende trend. De vraag naar meer maatwerk hangt sterk samen met de flexibele inrichting van ons onderwijs. De grote diversiteit aan doelgroepen (zoals jongeren en volwassenen) en de toenemende vraag naar maatwerk maakt dat we dit onderwerp meer gezamenlijk willen oppakken. 

Omdat corona extra begeleiding vraagt, is in 2020 regelmatig extra onderzoek gedaan naar de tevredenheid en het welbevinden van studenten. Hiermee konden we zicht houden op de voortgang en het welbevinden van studenten.

Uitgelicht

  • Beaufort Vanuit het programma van Beaufort gaan dertig inwoners van de gemeente Súdwest-Fryslân met een bijstandsuitkering weer terug naar de schoolbanken. Alle deelnemers krijgen maatwerk. Een aantal gaat naar de Entree-opleiding. Een andere groep gaat hun Nederlandse taal verbeteren of een oriëntatietraject volgen, om daarna alsnog een mbo-opleiding doen. Een derde groep gaat via korter vakonderwijs cursussen doen. Zo kunnen zij certificaten halen voor vaardigheden die nodig zijn in de zogenaamde kansberoepen. Beaufort is een publiek-private samenwerking van ROC Friese Poort, de gemeente Súdwest-Fryslân en bedrijven uit deze gemeente.
  • Excellentie In 2020 is het percentage van studenten die meedoet aan een excellentieprogramma toegenomen tot ruim 6%. Eén van de projecten is het Junior Honours programma, ontwikkeld door de hbo-instelling NHL Stenden. Dit programma geeft studenten de mogelijkheid om grenzen te verleggen en aan uitdagende projecten te werken voor bedrijven die op zoek zijn naar innovatieve, creatieve denkers. Ondanks corona is dit programma doorgegaan. 
  1. 75% van de studenten is tevreden over Passend Onderwijs. 

We kiezen voor een brede invulling van Passend onderwijs. Dat wil zeggen dat er in principe voor elke student die extra ondersteuning nodig heeft maatwerk begeleiding geboden wordt. 75% van het budget gaat naar de teams voor de begeleiders passend onderwijs. De rest gaat naar Bureau TAB voor de specialistische ondersteuning.

In 2019 is een monitor over Passend onderwijs uitgevoerd. Op instellingsniveau is 93% tevreden. 

Uitgelicht

  • Klas als Werkplaats Met de ‘Klas als Werkplaats’ gaan we van Passend onderwijs naar meer inclusief onderwijs. Er wordt vanuit Bureau TAB een heel divers programma van ondersteuning geboden aan de teams, gebaseerd op vragen die het team zelf heeft voor de ondersteuning aan de studenten in kwetsbare situaties. Op deze manier worden opleidingsteams meer handelingsbekwaam gemaakt in de ondersteuning van deze studenten. Met als doel deze studenten zoveel mogelijk binnen de reguliere groepen te houden.

Belofte 3 - Wij zijn het opleidingsinstituut waar iedereen zich een leven lang kan ontwikkelen.

Jong en oud, werkend en niet werkend, individuen, bedrijven en organisaties: iedereen die zich wil ontwikkelen kan bij ons terecht voor persoonlijke en vakmatige ondersteuning. Het stimuleren van een leven lang ontwikkelen begint bij onze studenten. We bevorderen een bestendige relatie met onze oud-studenten. Ook na het behalen van hun diploma zijn zij welkom bij ons ROC om kennis en vaardigheden te halen én te brengen. Werkgevers vinden bij ons vanzelfsprekend goed opgeleide stagiaires en werknemers en kunnen terecht voor bijscholing op maat. We stimuleren uiteraard, als aantrekkelijke werkgever, ook onze eigen medewerkers om zich actief te blijven ontwikkelen.

Doelstellingen

  1. Groei aantal volwassenen. (10% per jaar)

Op basis van de 23+ -leeftijd selectie studeren er per 1 oktober 2020 3.076 volwassenstudenten bij ROC Friese Poort. Dit is 24% meer dan in 2016. Ten opzichte van 2019 is er sprake van een daling van 10%. Dit is het gevolg van corona. Bedrijven zijn momenteel terughoudend in het aanmelden van volwassenen voor een onderwijstraject.  

  1. Het aantal studenten cursorisch onderwijs groeit met 10% per jaar.

Net als bij het volwassenonderwijs zien we onder invloed van corona een trendbreuk in de ontwikkeling van ons cursorisch onderwijs. Over heel 2020 lag het aantal cursisten (2.053) 21% lager dan vorig jaar. Deze daling zien we vooral bij arbeidsmobiliteit omdat de instroom van inburgeraars afneemt en bij zorg en welzijn. Er zijn ook lichtpuntjes. Zo groeit het domein communicatie o.a. door een groep van 30 studenten van zorginstelling Oosterlengte.

Uitgelicht

  • Interview Saskia Visser In een artikel “Flexibel inspringen op wensen van ondernemers”, komt onze nieuwe directeur Bedrijfsopleidingen Saskia Visser aan het woord. Uit het artikel: “Er wacht onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en andere organisaties een grote opgave om aan de eisen van de toekomst te voldoen. Werk verandert continu en daar moet je op inspelen” zegt Visser. “Echter, de waan van alledag staat dat nog wel eens in de weg. Wij gaan het gesprek met werkgevers graag aan en zoeken zoveel mogelijk gezamenlijk naar oplossingen.” ROC Friese Poort heeft haar positie als opleidingsinstituut de laatste 20 jaar steeds groter zien worden, met name binnen volwassenenonderwijs. “We hebben hier alles onder één dak. We kunnen voor jong en oud, op elk niveau, in de meest uiteenlopende branches, onderwijs verzorgen.”
  • Scholingsfonds Maritiem Noordelijk Flevoland Om de beroepsbevolking in noordelijk Flevoland blijvend inzetbaar te houden op de maritiem technische arbeidsmarkt, is het Scholingsfonds Maritiem Noordelijk Flevoland in het leven geroepen. Deze subsidieregeling stimuleert gerichte scholing. Het scholingsfonds is één van de maatregelen om de kansen op de arbeidsmarkt van de groep beroepsvissers buiten de sector IJsselmeervisserij te vergroten.
  1. Medewerkers zijn tevreden over hun ontwikkelingsmogelijkheden (7,5 op een 10-puntschaal)

In 2020 heeft ROC Friese Poort voor de vijfde keer meegedaan aan het landelijke medewerkerstevredenheidsonderzoek. Met dit onderzoek wordt inzicht verkregen in thema’s die voor onze organisatie van belang zijn, zoals betrokkenheid, bevlogenheid, werkdruk en leiderschap. 

Over de hele linie heen zien we een positieve waardering waar we als organisatie trots op mogen zijn. De tevredenheid over ontwikkelingsmogelijkheden steeg van 6,6 naar 7,0. De tevredenheid van onze medewerkers over het werken bij ROC Friese Poort scoorde een 7,6. Een mooi resultaat, zeker in zo’n bijzonder jaar.

Extra vragen zijn in 2020 opgenomen over de situatie rond corona. De communicatie rondom corona wordt met een 8,3 gewaardeerd. Ruim 90% geeft aan dat het mogelijk is om zorgen te bespreken.

Uitgelicht

  • Professionalisering eigen medewerkers De Friese Poort Academie heeft in 2020 ruim 1000 medewerkers geschoold. Er is een breed aanbod, zowel op het gebied van brede vorming, digitalisering, coaching en dit jaar ook speciaal op het gebied van online didactiek.In 2020 hebben we het leiderschapstraject afgerond. Hierin hebben we twee jaar met alle leidinggevenden gewerkt aan een type leiderschap dat aansluit bij de moderne tijd en de visie van ons ROC: wendbaar en waardevol. Leiderschap dat is gericht op het meebewegen met de veranderingen in het werkveld en het inspelen op de behoefte aan zin- en betekenisgeving. We willen dit leiderschap verbreden naar alle medewerkers, naar een persoonlijk leiderschap, leiderschap in teams en leiderschap in verandering.
  • Campagne Les is meer De wervingscampagne voor nieuwe medewerkers sluit aan bij de campagne voor studenten, waarbij het niet alleen gaat om het vak dat je leert, maar ook wie je bent als mens. Bij het werken bij onze school gaat het over wat je doet én over hoe je bent. De campagne richt zich op bevlogen en nieuwsgierige collega’s, die kennis en innovatie brengen, wendbaar zijn en een open mind hebben. Want les is bij ons zoveel meer dan het leren van een vak! 

Belofte 4 – We verbinden ons aan de regio

Wij hebben een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid in de regio. Wij geven daar uitvoering aan door talentvolle mensen af te leveren op de arbeidsmarkt, maar ook door te participeren in maatschappelijke activiteiten. Alle studenten leren binnen hun opleiding een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. Onze medewerkers maken zich, samen met onze samenwerkingspartners, sterk voor het binden van onze studenten aan de regio.

Doelstellingen

  1. De spontane naamsbekendheid ligt op 75%.

De naamsbekendheid wordt eens in de twee jaar gemeten onder vo-scholieren (incl. benchmark). Om de naamsbekendheid onder deze doelgroep te vergroten, hebben we een actief persbeleid gericht op het lokale en regionale nieuws. ROC Friese Poort komt goed uit de monitor 2019- 2020. De spontane naamsbekendheid in Friesland steeg van 68% naar 74 %, we staan hiermee opnieuw op de eersteplek ten opzichte van al onze concurrenten.

In de afgelopen periode zijn we met diverse items in het nieuws geweest. Voorbeelden zijn de samenwerking op het gebied van onderzoek met NHL Stenden, het regionale offensief om stageplaatsen te behouden, de veelal ludieke diploma-uitreikingen en de zomeractiviteiten in het kader van de inhaalprogramma’s. 

  1. De waardering binnen de regio voor ROC Friese Poort> 8 

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het imago van ROC Friese Poort fors is gestegen; van een 6,3 naar een 7,2. Dit was conform onze verwachtingen. De positieve publiciteit rondom de beoordeling van de Inspectie, de waardering in de keuzegids en de vele activiteiten waarmee ROC Friese Poort de afgelopen jaren in de publiciteit is gekomen hebben hier zeker aan bijgedragen.

Uitgelicht

  • Maritieme Campus Urk Samen met het Berechja College ontvangen we een subsidie vanuit de Regio Deal Noordelijk Flevoland van € 1,5 miljoen euro voor het ontwikkelen van een Maritieme Campus op Urk; een volwaardig opleidingscentrum met een totaalaanbod aan visserij-, koopvaardij- en binnenvaart-opleidingen, - cursussen en - trainingen voor jongeren en volwassenen. Nieuwe opleidingen en trainingen worden ontwikkeld in samenwerking met het hbo en er wordt een practoraat Visserij ingericht. Het is een kenniscentrum voor de maritieme sector in het algemeen en de visserij in het bijzonder.  De Maritieme Campus wordt dusdanig opgezet dat het daarmee koploper wordt binnen het maritieme onderwijs in Nederland. De huidige locatie op Urk wordt deels vernieuwd en uitgebreid met onder andere moderne simulatoren voor de zeevaart- en de binnenvaartopleidingen. Daarnaast komt er een nieuw trainingscentrum op Urk met een inpandig waterbassin. 
  • Bouwopleidingen Leeuwarden In 2020 is een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke samenwerking met het Friesland College voor het gezamenlijk aanbieden van bouwopleidingen in Leeuwarden. Samenwerking kan de kwaliteit verhogen door expertise te bundelen, biedt meer mogelijkheden voor innovatie en kan de samenwerking met het bedrijfsleven verder versterken.  

    Het onderzoek kende een positieve uitkomst zodat in 2021 een nadere uitwerking kan plaatsvinden en het besluitvormingsproces kan worden voorbereid. 

  • Nij Smellinghe Met het ziekenhuis Nij Smellinghe zijn we een bijzondere samenwerking gestart. Nij Smellinghe bouwt op het ziekenhuisterrein een school waar vanaf 2022 honderden studenten van het volwassenenonderwijs zorg en welzijn van ROC Friese Poort in een realistische omgeving onderwijs kunnen volgen. De samenwerking leidt tevens tot een nieuwe opleiding: Food and Care, een mbo-opleiding op niveau 4, die zich richt op de wijze waarop voeding een bijdrage kan leveren aan herstel van patiënten. Zo ontstaat er niet alleen een kruisbestuiving tussen het ziekenhuis en de zorgopleidingen, maar ook met de horeca-opleidingen.

Volgend hoofdstuk: 3 Financiën en continuïteit