Spring naar inhoud

Samenvatting

Bestuurssamenvatting

Kracht

Het jaar begon sterk met de organisatie en de uitvoering van Skills The Finals. Het was een feest dat de kwaliteit toonde van het beroepsonderwijs in het algemeen en – gezien de vele medailles – de kwaliteit van onze studenten in het bijzonder.

In maart kreeg het jaar door het corona-virus plotseling een andere wending. Een wending die veel heeft gevraagd van onze medewerkers en studenten. Alles is in het werk gesteld om het afstandsonderwijs – soms op 1,5 meter en soms online – vorm te geven én om tijdens dat afstandsonderwijs met elkaar in verbinding te blijven. Dat studenten en medewerkers elkaar daarin ondersteunden werd op vele manieren zichtbaar, onder meer door meer inzet op begeleiding en aandacht en door ludieke acties van studenten en medewerkers. Het was bijzonder om te zien hoe mensen in hun kracht kwamen en vol energie en met creatieve ideeën uitvoering gaven aan onderwijs binnen de corona-regels. Het heeft veel energie gekost, maar ook veel opgeleverd. Daar zijn we trots op en dat geeft ons hoop voor de toekomst.

Wendbaar onderwijs, Waardevolle mensen

Sneller dan we konden vermoeden hebben we dit jaar verder uitvoering gegeven aan ons visiedocument ‘Wendbaar onderwijs, Waardevolle mensen’. We waren sinds 2017 al flink op weg met flexibilisering van het onderwijs, blended learning en digitalisering. Al deze zaken kwamen in 2020 in een onverwachte stroomversnelling en leerden ons pas goed wat wendbaar onderwijs is. De doorvoering van onze besturingsfilosofie, waarbij de professionele ruimte voor de teams de basis is, maakte dat er veel creatieve ideeën kwamen vanuit de teams om in verbinding te blijven met elkaar en met de studenten.  Aandacht voor elkaar binnen flexibel onderwijs, kwam in een heel ander daglicht te staan. We ontdekten des te meer de waarde van waardevolle mensen. Dit is zichtbaar in onze wervingscampagnes voor studenten en medewerkers, waarbij centraal staat dat onderwijs meer is dan het (aan)leren van een vak, maar ook gaat om wie je bent.

Samen

‘Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle’. Deze ‘mantra’ werd in het hele land veel gebruikt. Dat ‘samen’ gold ook voor ons. Voortdurend hebben we – zij het op afstand – de verbinding gezocht. Met onze studenten, door extra aandacht en begeleiding, met onze medewerkers door extra contactmomenten en activiteiten, zowel werk-gerelateerd als voor de ontspanning.  De goede contacten met het bedrijfsleven werden versterkt in het gezamenlijk zoeken naar creatieve oplossingen voor bijvoorbeeld BPV en examinering.

Er ontstonden ook bijzondere nieuwe vormen van samenwerking, zoals met het ziekenhuis Nij Smellinghe voor de bouw van een opleidingslocatie. We sloten met NHL Stenden een overeenkomst voor samenwerking op het gebied van onderzoek, binnen de opleidingsschool maar ook binnen practoraten en masterminds. Samen met NCOI is mbo.nl ontwikkeld met een breed gezamenlijk opleidingenaanbod. Met het Friesland College wordt het gezamenlijk aanbieden van bouwopleidingen in Leeuwarden voorbereid en is de intentie uitgesproken om verdergaande samenwerking tussen de beide ROC’s te onderzoeken.

Dialoog

Wij geven uitvoering aan de branchecode goed bestuur van de MBO-Raad, houden actief contact met Ondernemingsraad en Studentenraad en reflecteren met de Raad van Toezicht op ons eigen functioneren. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en stimuleren onze studenten en onze medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. We sturen vanuit vertrouwen en in gesprek met elkaar zoeken we - binnen regels en afspraken - de ruimte om te doen wat nodig is. We hebben nooit geschroomd om hierbij tegen de stroom in te roeien, en dat hielp ons dit jaar om creatieve oplossingen te zoeken voor knelpunten als gevolg van de corona-maatregelen. Hierbij bewaken we altijd de kwaliteit en zorgen we voor financiële continuïteit. Het heeft goede resultaten opgeleverd. Nagenoeg alle studenten konden hun examens tijdig afronden en de tevredenheid over communicatie en maatregelen was hoog.

Bevlogen en betrokken medewerkers

We hebben dit jaar vooral geleerd dat niet de regels, maar de energie van de medewerkers de meest krachtige bron is voor veranderingen. De omstandigheden boden ruimte voor innovatie. Dit heeft prachtige resultaten opgeleverd. Ideeën die al langer op de plank lagen en soms onhaalbaar leken, werden nu gerealiseerd. Het onderzoek onder medewerkers laat zien dat bevlogenheid en betrokkenheid onverminderd hoog scoren, zelfs hoger dan twee jaar geleden.

Het jaar heeft ons allemaal veel kracht gekost, maar ook zeker veel mooie parels opgeleverd. We bedanken iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming hiervan en nemen deze mee naar het volgende jaar!

College van Bestuur

Remco Meijerink

Alice Muller

Kengetallen

Highlights

ROC Friese Poort houdt toppositie in Keuzegids mbo

In de Keuzegids Mbo 2021 hebben achttien opleidingen van ROC Friese Poort het predicaat Topopleiding 2021 gekregen. Het gaat hierbij om opleidingen op het gebied van horeca, zorg, administratie, hout en restauratie, meubel en interieurbouw en ICT. In de totale lijst van ROC’s bekleedt ROC Friese Poort de tweede plaats van grote ROC’s in Nederland. We zien hierin dat onze kwaliteit wordt herkend door ouders, (aankomende) studenten, bedrijven en onderwijsinspectie.

Skills The Finals

Van 4 tot en met 6 maart 2020 organiseerde WorldSkills Netherlands samen met ons de vijfde editie van Skills The Finals. Vanuit het hele land kwamen vmbo’ers en mbo’ers naar Leeuwarden en Drachten om in 10 vmbo- en 54 mbo-finales te strijden om de titel 'beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam 2020'. Zo’n 30.000m2 wedstrijdvloer werd ingericht, verdeeld over het WTC in Leeuwarden, onze locaties in  Leeuwarden en Drachten, de luchtmachtbasis Leeuwarden en het Friesland College in Leeuwarden. In totaal verschenen zo’n 500 studenten in meer dan vijftig vakrichtingen. De wedstrijden werden bezocht door minister van Engelshoven en de plaatsvervangend Commandant der strijdkrachten, de heer Wijnen. De kwaliteit van onze studenten werd beloond met maar liefst dertien medailles, waarvan acht goud, vier zilver en één brons.

OntwerpFBRK

Onze creatieve opleidingen hebben de contouren van de OntwerpFBRK opgezet: een nieuw en flexibel onderwijsconcept waarbij de student zijn of haar eigen gewenste leerroute kan kiezen en vormgeven. Studenten in de OntwerpFBRK werken aan hun creatieve skills én geven hun studie creatief vorm. De OntwerpFBRK is een krachtig voorbeeld van een project dat kan dienen als proeftuin voor flexibel onderwijs.

Startcollege

Aan de hand van de drie leerroutes van de nieuwe inburgeringswet, die naar verwachting in januari 2022 van kracht wordt, is het Startcollege verder ontwikkeld. In 2020 hebben we samenwerking gezocht met het Friesland College, Vluchtelingenwerk, Stavoor en andere welzijnsorganisaties, om gezamenlijk te komen tot een aantrekkelijk totaalpakket voor de inburgeraar, waarin niet alleen ingezet wordt op het aanleren van de taal, maar ook op actieve participatie.

Met busje langs voor extra begeleiding

In een busje bezoeken een decaan en een schoolmaatschappelijk werker studenten die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. De bus wordt voor verschillende doeleinden ingezet. Van het maken van een opleidingskeuze tot extra hulp aan studenten. Persoonlijk, bij de studie of stage. De reacties zijn heel positief, zowel de studenten als de ouders/verzorgers waarderen het erg.

Diploma drive in

Diploma-uitreikingen, zoals we voor corona gewend waren, konden dit jaar niet door gaan. Gelukkig vonden teams het een uitdaging om studenten tòch een feestelijke diploma-uitreiking te geven. Zo werd er in Sneek een diploma drive-in georganiseerd. Elk uur een diploma-uitreiking voor een klas. Met de auto reden de studenten het schoolplein bij ROC Friese Poort aan de Harste op. De drive-in is een creatieve oplossing met de anderhalve meter afstandsregel gewaarborgd. Een écht feest. Met een DJ, versiering en borrelnootjes.

Maritieme Campus Urk

Samen met het Berechja College ontvangen we een subsidie vanuit de Regio Deal Noordelijk Flevoland van € 1,5 miljoen euro voor het ontwikkelen van een Maritieme Campus op Urk; een volwaardig opleidingscentrum met een totaalaanbod aan visserij-, koopvaardij- en binnenvaart-opleidingen, - cursussen en - trainingen voor jongeren en volwassenen. Nieuwe opleidingen en trainingen worden ontwikkeld in samenwerking met het hbo en er wordt een practoraat Visserij ingericht. De huidige locatie op Urk wordt deels vernieuwd en uitgebreid met onder andere moderne simulatoren voor de zeevaart- en de binnenvaartopleidingen. Daarnaast komt er een nieuw trainingscentrum op Urk met een inpandig waterbassin.

Bouwopleidingen Leeuwarden

Er is een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke samenwerking met het Friesland College voor het gezamenlijk aanbieden van bouwopleidingen in Leeuwarden. Samenwerking kan de kwaliteit verhogen door expertise te bundelen, biedt meer mogelijkheden voor innovatie en kan de samenwerking met het bedrijfsleven verder versterken. Het onderzoek kende een positieve uitkomst zodat in 2021 een nadere uitwerking kan plaatsvinden en het besluitvormingsproces kan worden voorbereid.  

Sprint mbo

We zijn in september 2020 gestart met een onderwijsprogramma voor jongeren die in havo 4 met het profiel Economie en Maatschappij (EM) uitvallen. Binnen dit profiel is de uitval het hoogst. 

Het is een tweejarig programma op mbo niveau 4, een zogenoemde ‘Sprint mbo’-opleiding. Het idee voor het onderwijsprogramma is ontstaan uit gesprekken met het Dockinga College, het OSG Sevenwolden en de NHL Stenden Hogeschool. Tijdens de tweejarige opleiding kunnen studenten op de locatie in Leeuwarden de praktijkgerichte opleidingen manager retail of medewerker marketing en communicatie volgen.

Persoonlijke ontwikkeling is ook een vak

De wervingscampagne heeft het afgelopen jaar brede vorming als basis gehad.  Motto van de campagne was ‘Persoonlijke ontwikkeling is ook een vak’, omdat goed zijn in je werk meer vraagt dan kennis en vaardigheden. Het gaat er ook om wie jij bent als persoon en hoe je in het leven staat; of je kunt omgaan met fouten en tegenslagen, weet wanneer je je mening moet geven of juist even je mond moet houden, of je weet wat je waard bent.

Duurzame mobiliteit speerpunt in route CO2 neutraal onderwijs

Duurzame mobiliteit wordt een van de speerpunten voor ROC Friese Poort in de route naar 100% CO2-neutraal onderwijs in 2030. Uit een analyse die de school maakte, blijkt namelijk dat medewerkers- en studentenverkeer 93% van de CO2-uitstoot van de school veroorzaakt. Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur: “Ik durf wel te stellen dat wij een van de weinige mbo-scholen zijn die zo uitgebreid de CO2-uitstoot in kaart hebben gebracht én ook het studentenverkeer hebben meegenomen.” De huidige CO2-uitstoot van ROC Friese Poort bedraagt 12.367 ton op jaarbasis. Dit jaar is voor het eerst het studentenverkeer meegerekend, goed voor zo’n 70% van de totale CO2-uitstoot van ROC Friese Poort. De uitstoot is met 1800 ton gedaald door de inkoop van groene stroom.

Blijf in Balans weken

Duurzame inzetbaarheid en werkplezier zijn belangrijk om als medewerker gemotiveerd en met plezier aan het werk te blijven. Corona doet een extra beroep op de inzetbaarheid. Met de ‘Blijf in balans’ weken (16 t/m 27 november 2020) hebben we extra aandacht besteed aan thema’s als gezond thuiswerken, mentale balans en voeding en leefstijl. In samenwerking met externen zijn diverse webinars en workshops georganiseerd, waar iedere medewerker een eigen keuze uit kon maken.

Lancering FP-Campus

Op 1 december is het leerplatform FP-C@mpus officieel geopend! ROC Friese Poort heeft de ambitie voorop te lopen bij de ontwikkelingen in het werkveld. Ook willen we graag dat studenten het beste uit zichzelf kunnen halen. Blended learning is dé mix van online en fysiek onderwijs. Op FP-C@mpus vind je alle blended learnings van ROC Friese Poort. Oftewel: het leerplatform voor alle toekomstige skills. FP-C@mpus is een custom made versie van Brainstud’s product allyoucanlearn en compleet geïntegreerd in de systemen van ROC Friese Poort.

Nij Smellinghe

Met het ziekenhuis Nij Smellinghe zijn we een bijzondere samenwerking gestart. Nij Smellinghe bouwt op het ziekenhuisterrein een school waar vanaf 2022 honderden studenten van het volwassenenonderwijs zorg en welzijn van ROC Friese Poort in een realistische omgeving onderwijs kunnen volgen. De samenwerking leidt tevens tot een nieuwe opleiding: Food and Care, een mbo-opleiding op niveau 4, die zich richt op de wijze waarop voeding een bijdrage kan leveren aan herstel van patiënten. Zo ontstaat er niet alleen een kruisbestuiving tussen het ziekenhuis en de zorgopleidingen, maar ook met de horeca-opleidingen.

Bekendste docent van het jaar

Het was een flinke verrassing voor onze docent Conrad Berghoef. Hij dacht even tegen een muur te praten tijdens een online les, want alle leerlingen hadden hun camera uit staan. Het bleek allemaal bij de ‘act’ van zijn leerlingen te horen. Eén voor één openden de studenten hun camera. Een regen van geschreven dankwoorden volgt: „Bedankt Conrad”, „Dankjewel lieve Conrad”, en ga zo maar door. De studenten staken hun docent hiermee een hart onder de riem omdat ze weten dat hij online lesgeven zo moeilijk vindt. Deze geweldige actie bleef niet onopgemerkt en kreeg aandacht van onder meer de NOS, RTL nieuws en de Leeuwarder Courant en ging viral op social media.

Volgend hoofdstuk: 1 Bestuur en organisatie